zaterdag 18 februari 2012

Studiereis dag 2 Brussel

De tweede dag was een bezoek aan Microsoft in Brussel.

Henk Lamers was deze morgen speciaal uit Nederland! overgekomen om vandaag onze gastheer te zijn.
Henk Lamers is verantwoordelijk voor het Partners in Learning in Nederland. Samen met MoU partner APS IT-diensten geeft hij invulling aan projecten rond Innovative Teachers, Innovative Schools en Innovative Students.

Henk begon met een lezing. Het volgende is bij mij blijven hangen.....
Hij vertelde hoe hij denkt dat het onderwijs er over 10 jaar ziet. Geen klassikale instructies meer voor taal en rekenen, maar instructie en verwerking op maat via de computer. Dit zou binnen ons Praktijkonderwijs een uitkomst zijn. Iedere leerling werkt met deze vakken op eigen niveau, maar worden nu opgehouden doordat de docent niet altijd beschikbaar is. Vaak moeten leerlingen vele malen dezelfde instructie horen en stof inoefenen om het een beetje eigen te maken. Het lijkt mij dus ideaal als het op deze manier gaat werken.

Ook had hij het over een systeem wat ze in Singapore toepassen. Je wisselt elke paar jaar van plek binnen het onderwijs. Dat kan zijn van een functie binnen je school, naar het ministerie, weer naar een andere school enz... Uiteindelijk neem je al je kennis mee naar je nieuwe werkplek en dus automatisch een stijgend niveau van docenten en onderwijs. Het wij-gevoel is daar heel sterk.
Ook maakt dit het onderwijs heel afwisselend denk ik en zo voorkom je dat mensen blijven hangen in hun onderwijsstijl. Ik zie hier wel wat in.......


Vervolgens kregen we een rondleiding door het gebouw waar allemaal nieuwe ontwikkelingen werden getoond. Vele heb ik wel eens eerder op beurzen gezien en de Kinect hebben we alweer een jaartje thuis evenals een computer aangesloten op een tv.
Allemaal erg leuk, maar voorlopig financieel nog niet haalbaar binnen ons onderwijs.


's Middags liet Henk allerlei programma's van Microsoft zien die je goed voor je onderwijs kunt gebruiken.
Een aantal waar ik denk snel wat mee te gaan doen zal ik hier bespreken:

Een ervan is Skydrive . Hierin kan je met je hotmailaccount tot 25 GB bestanden en foto's opslaan. Net gelijk maar even uitgetest en de eerste bestanden opgeslagen. Zit er ook aan te denken om een nieuwe te openen voor alleen mijn schoolspullen.

Ook leuk is Photosynth . Met dit programma kun je 360-graden (panorama-) foto's maken en 3D-beelden.
Leuk om te gebruiken bij fotografie bijv. door met foto's een rondleiding te maken.
Ook voor fotografie is het programma Autocollage . Deze moet je volgens mij wel eerst downloaden (gratis). Maakt van je foto's heel snel een mooie collage.

Bij Flashcards kreeg ik ook meteen ideeen. Leerlingen kunnen op een aantrekkelijke manier materialen die in het magazijn voorkomen hierin zetten. Geef ze een camera en een materiaallijst en ze kunnen zelf hun eigen begrippenlijst maken.

Een aantal sites waar heel veel te vinden is over materiaal van Microsoft:
http://www.pil-network.com/
http://pilnl.wordpress.com/
http://www.pilsr.com/

Dan staat op mijn aantekeningenblaadje ook termen als One note, Ribbonhero en Flipped Classroom. Materiaal waar ik ook meer van wil weten, alleen niet nu........

Tot slot wil ik nog even kwijt dat het een inspirerende studiereis was. Heb weer veel ideeen gekregen om te gebruiken in mijn onderwijs.
Daarnaast was het een hele leuke en gezellige groep mensen. Ik heb het dus erg naar mijn zin gehad!

vrijdag 17 februari 2012

Studiereis dag 1 Hilversum


Spectaculair gebouw......
De eerste dag was een bezoek aan Beeld & Geluid in Hilversum.

Deze ochtend kregen we eerst een presentatie over de geschiedenis van radio en tv en het onstaan van het museum Beeld & Geluid. Met name het eerste deel is natuurlijk ook leuk om in je lessen op school te behandelen. Verder werd verteld wat ze allemaal ontwikkelden voor het onderwijs en dat is heel wat. Teleblik is eigenlijk het enige waar ik binnen mijn onderwijs af en toe gebruik van maak.



Vervolgens kregen we een uitgebreide uitleg over het product Les 2.0 . Dit is een site met veel digitaal leermateriaal waarmee je zelf invulling kunt geven aan een vak. Ook staan er kant en klare lessen op deze site. Het is vooral bedoeld voor het VO.
Zag er leuk uit, maar is denk ik niet dat dit direct inzetbaar binnen het Praktijkonderwijs. Teveel lezen en te moeilijk. De versie van het primair onderwijs Edit-basis spreekt mij dan meer aan.
Van beide sites hebben we tot 1 april een inlogcode gekregen, dus zal binnenkort eens uitgebreid de sites gaan bekijken om te zien of mijn eerste indruk de juiste is.

Na de lunch gingen we naar de Experience. Een ruimte waarin veel oude tv-fragmenten werden getoond en waar je van alles kon doen. Nou, dat hebben we dan ook vol overgave gedaan. Zie hieronder een aantal van de resultaten:


Dit is denk ik ook een leuk uitstapje om eens met je team te gaan doen. Voor kinderen is het natuurlijk heel leuk, maar juist volwassen vinden hier heel veel herkenning. Als je hier even rondloopt, komt het kind vanzelf weer in je naar boven ........

zaterdag 4 februari 2012

Dag 9: Presenteren

Vandaag alweer de laatste specialisatie en dat is Presenteren.
Een onderdeel waar je regelmatig binnen je onderwijs mee bezig bent, maar ook wat je je leerlingen leert met bijvoorbeeld een boekbespreking.
Aangezien het kind jou vaak kopieert is het dus belangrijk dat je een goede presentatie kunt neerzetten.

De vorm van presenteren die we vandaag aangeboden kregen, is die van Steve Jobs. Hij was dus niet alleen goed in het verzinnen van de meest geweldige producten, maar ook in het geven van goede presentaties. Zijn presentaties staan met stip op de eerste plaats. Hoe bedoel je geniaal......

Na een Steve Jobs-achtige presentatie van Guido gingen we starten met de voorbereidingen van onze presentatie.
Volgens de 5 aangegeven punten gingen Marlene en ik enthousiast aan de slag. Ons thema was Praktijkonderwijs en ons probleem was dat weinig mensen het Praktijkonderwijs kennen. En toen op zoek naar een oplossing...... Nee, dit ging niet lekker en Guido gaf aan dat we een daadwerkelijk probleem moesten zoeken.
Dus opnieuw begonnen en binnen de kortste keren hadden we wel een kloppend stappenplan op papier.

  1. Thema:  Muur verven.
  2. Probleemstelling:  Hoeveel verf hebben we nodig?
  3. Oplossing:  Berekenen van oppervlakte. 
  4. 3 Voordelen:  Niet teveel geld kwijt, Je hebt genoeg verf, Je hoeft maar 1x naar de winkel.
  5. Actie: Berekenen van de oppervlakte van de muur in het lokaal.


Vervolgens gingen we op zoek naar een beeldmetafoor van de probleemstelling. Dus hoeveel verf hebben we nodig????? Dat viel niet mee, maar op de valreep vonden we toch een afbeelding. Deze kan ik nu niet meer terug vinden en heb dus maar een nieuwe gezocht. Misschien vind ik deze nog wel beter ook.......





's Middags druk bezig geweest om een stukje animatie met Powerpoint te maken. Ons idee was om een verfroller over het scherm te laten gaan. Aangezien ik zelden met Powerpoint werk, was dit geen eenvoudige opgave. Gelukkig is Marlene hier veel handiger in en met hulp van Guido en Jeroen kwamen we uiteindelijk tot een resultaat.



Nu heb ik dus alle specialisaties gehad en moet er een keuze worden gemaakt. Ik ga er nog even een nachtje over slapen en zal dan op mijn Masterpiece-pagina weergeven welke specialisaties ik gekozen heb.